roggert.no
Fartsskriver i kjøretøy og Regelverk for kjøre- og hviletid
Hvem er omfattet?
Du kan være omfattet av regelverket for kjøre - og hviletid om du kjører godstransport eller persontransport.
Du er omfattet av regelverket dersom du:
Unntak i EU og EØS
I EU/EØS gjelder følgende unntak fra bestemmelsene for deg som kjører:
a. kjøretøyer som brukes til person transport i rute, når rutens lengde ikke overstiger 50 kilometer
aa. kjøretøyer eller kombinasjoner av kjøretøyer med en største tillatte masse som ikke overstiger 7,5 tonn, som brukes til å transportere materialer, utstyr eller maskiner som føreren bruker under sitt arbeid, og som brukes bare innenfor en radius av 100 km fra det stedet der foretaket er hjemmehørende, forutsatt at kjøring av slike kjøretøyer ikke er førerens hoved beskjeftigelse.
b. kjøretøyer der høyeste tillatte hastighet ikke overstiger 40 kilometer i timen
c. kjøretøyer som eies eller leies uten fører av forsvaret, sivilforsvaret, brannvesenet og ordensmakten, når transporten skjer i forbindelse med oppgaver som disse myndighetene har ansvaret for og står under deres kontroll
d. kjøretøyer som brukes i forbindelse med katastrofer eller redningsoperasjoner, herunder kjøretøyer som brukes til ikke-kommersiell transport i forbindelse med humanitær hjelp
e. spesial kjøretøyer for medisinske formål
f. spesial kjøretøyer for hjelp ved bilhavari, som opererer innenfor en radius på 100 km fra stedet der de er hjemmehørende
g. kjøretøyer som prøvekjøres i forbindelse med tekniske forbedringer, reparasjon eller vedlikehold, og nye eller ombygde
kjøretøyer som ennå ikke er tatt i bruk
h. kjøretøyer, eller kombinasjoner av kjøretøyer, der største tillatte masse ikke overstiger 7,5 tonn, som brukes til godstransport av ikke-kommersiell art
i. nyttekjøretøyer som har en historisk status i henhold til lovgivningen i den medlemsstaten der de brukes, og som brukes til person- eller godstransport av ikke kommersiell
Regelverk for kjøre- og hviletid
Du som kjører tunge kjøretøy må ta pauser og ikke kjøre for lenge. Dette reguleres gjennom et felles europeisk regelverk for døgnhvil og ukehvil.
Regelverket gjelder innenfor EØS-området og Sveits. Hvis du kjører til, fra, innad i eller mellom land som ligger utenfor EØS-området, gjelder AETR-avtalen. Reglene er i det store og hele like de reglene som gjelder innenfor EU/ EØS.Døgnhvil og ukehvil registreres ved hjelp av fartsskrivere i kjøretøyet.
Førere av kjøretøy/vogntog med registrert totalvekt på over 3 500 kg eller med mer enn 9 sitteplasser kommer inn under kjøre- og hviletids reglene.
Regelverket i korte trekk
Fartsskriver registrerer riktig kjøretid
Er du omfattet av kjøre- og hviletidsregelverket skal du ha fartsskriver i kjøretøyet.
Fartsskriveren holder styr på kjøretiden og sikrer at du vet når du skal ta pause. Har kjøretøyet digital fartsskriver må du ha et sjåførkort.
Har kjøretøyet analog fartsskriver må du ha diagramskiver som skiftes ut når den daglige kjøreperioden er over.
Hensikten med regelverketer å ivareta trafikksikkerheten og sikre like konkurransevilkår, samt ivareta sjåførens arbeidsforhold.
Mange kjøretøy må bytte til SMART fartsskriver versjon 2 (G2V2) i løpet av 2024 og 2025. Det er ulike frister basert på hvilken fartsskriver du har, hvilken type transport du kjører og når kjøretøyet ble registrert.
Unntak i Norge
Bokstav henvisningen er til EUs regelverk og vi har bare tatt med de
som gjelder for Norge:
a)kjøretøyer som eies eller leies uten fører av offentlige myndigheter for å utføre veitransporter som ikke konkurrerer med private transportforetak.
b)kjøretøyer som brukes eller leies uten fører av landbruks-, hagebruks-, skogbruks-, oppdretts- eller fiskeriforetak til godstransport knyttet til foretakenes egen næringsvirksomhet innenfor en radius av inntil 100 km fra det stedet der foretaket er hjemmehørende.
c)landbruks- og skogbruks traktorer som brukes til landbruks- eller skogbruks virksomhet innenfor en radius av inntil 100 km fra det stedet der foretaket som eier, leier eller leaser kjøretøyet er hjemmehørende.
d)kjøretøyer eller kombinasjoner av kjøretøyer med en største tillatte masse som ikke overstiger 7,5 tonn, som brukes av ytere av universelle tjenester som definert i artikkel 2 nr. 13 i europa parlaments- og rådsdirektiv 97/67/EF av 15. desember 1997 om felles regler for utviklingen av et indre marked for post tjenester i Fellesskapet og for bedring av tjenestenes kvalitet, til å levere sendinger som inngår som en del av den universelle tjenesten.
Disse kjøretøyene skal bare brukes innenfor en radius av 100 km fra det stedet der foretaket er hjemmehørende, og forutsatt at kjøring av kjøretøyet ikke er førerens hoved beskjeftigelse.
e)kjøretøyer utelukkende i bruk på øyer med et areal som ikke overstiger 2 300 km2, og som ikke er forbundet med statens øvrige territorium med bro, vadested eller tunnel med adgang for motorkjøretøyer.
f)kjøretøyer som brukes til godstransport innenfor en radius av 100 km fra det stedet der foretaket er hjemmehørende, som drives ved hjelp av naturlig eller flytende gass eller elektrisitet, og som har en største tillatte masse, medregnet massen til en tilhenger eller semitrailer, som ikke overstiger 7,5 tonn (i Norge som ikke overstige 4.25 tonn). Gjelder fra 30 april 2021,
g) kjøretøyer som brukes til trafikkopplæring og førerprøver med sikte på å oppnå et førerkort eller eksamensbevis for faglig dyktighet, forutsatt at de ikke brukes til kommersiell gods- eller persontransport,
h) kjøretøyer som brukes i forbindelse med
kloakk rensing, flomsikring, vedlikehold av vann-,
gass- og elektrisitets forsyning,
vedlikehold av og tilsyn med veier,
dør til dør innsamling og fjerning av husholdningsavfall,
telegraf- og telefontjeneste, radio- og fjernsynskringkasting samt peiling av radio- eller fjernsynssendere eller -mottakere,
i) kjøretøyer med mellom 10 og 17 seter som utelukkende brukes til persontransport av ikke-kommersiell art, (i Norge er det opptil 12 seter)
j) spesialkjøretøyer som transporterer sirkus- og tivoliutstyr
l) kjøretøyer som brukes til henting av melk fra gårder og/eller tilbakelevering av melkespann eller melkeprodukter som skal brukes som fôr,
n) kjøretøyer som brukes til å transportere avfall fra dyr eller dyreskrotter som ikke er beregnet på konsum,
p) kjøretøyer som brukes til transport av levende dyr fra gårder til lokale markeder og omvendt, eller fra markeder til lokale slakterier innenfor en radius av 100 km.
Les også Statens vegvesens fortolkningsnotat om reglene for kjøre- og hviletid for sjåfører ved transport av levende dyr (PDF).
Andre land kan ha andre unntak. Kjører du utenfor Norge må du sjekke regelverket i hvert enkelt land.